又係女士最愛嘅TiffanyBlue!台北美式餐酒館推出最新「藍色漢堡」~夏天限定

又係女士最愛嘅TiffanyBlue!台北美式餐酒館推出最新「藍色漢堡」~夏天限定

Taiwan 台灣必到 · Taipei 台北
By Presslogic on 30 Aug 2017

早前香港都出現過藍色嘅漢堡,但就唔夠今次依個咁重份量啦,見到Tiffany blue嘅外形,加上巨大份量嘅漢堡,簡直吸引都爆呀!

今次推出咁具特色食品嘅餐廳叫黑熊愛跳舞Moon bear loves dancing,就咁聽個名就覺得好特別。佢係一間結合西餐同台灣元素嘅美式餐館,加上黑熊係台灣嘅代表動物,因為食左漢堡好開心而跳起舞黎,所以就取依個名。

offficial website
Photo from offficial website

official website
Photo from official website

今次重點介紹夏季限定嘅三款藍色漢堡「海洋拿拿堡」,分別係紅酒蔓越莓朱古力口味嘅「戀愛魔法公主漢堡」、金門高梁芝士牛肉口味嘅「女漢子漢堡」,同埋明太子香草塔塔黃金魚扒口味嘅「珍珠人魚漢堡」,佢地仲用埋美國PRIME等級嘅牛肉,售價都只係台幣288元至328元,非常抵!

official website
Photo from official website

小編就比較推介「珍珠人魚漢堡」,魚扒勁長勁大塊之餘,仲要上面有好多鮭魚卵,一口咬落去完全無可挑剔呀!

official website
Photo from official website

雖然靚,但我知道好多人都怕麵包咁藍可能用左好多化學原料。不過大家唔洗擔心,麵包嘅藍色係用食品級嘅食用色素製成,大家可以放心食用。

黑熊愛跳舞美式餐酒館營運總監李啟銘仲表示,餐廳每季都會推出季節限定漢堡,夏天就係屬於海洋嘅季節,所以將漢堡嘅麵包變成海洋藍色,佢仲話,漢堡麵包是用日本麵粉同台灣麵粉混合製成,又柔軟又有彈性。

圈圈?Pei Xuan Chen #圈x吃 ?(@chuan_0429)分享的貼文 張貼

營運總監仲提到今次季節限定嘅海洋漢堡除左顏色靚,口味上都係極具創意。戀愛魔法公主漢堡就融合左紅酒、蔓越莓同埋朱古力,甜鹹適宜。而女漢子漢堡就用左金門高梁香腸嘅創意在內,將豬肉換成牛肉。至於珍珠人魚漢堡除左西餐常見嘅香草塔塔黃金魚扒之外,上面仲有明太子同鮭魚卵,希望大家食落去後有滿滿嘅海味,符合「藍色海洋傳說」嘅主題。

chuan_0429@Instagram
Photo from [email protected]

依3款漢堡預計賣到9月底咋,大家快D把握時間去試食啦!不過去唔到嘅朋友都唔緊要,李啟銘話之後陸續會推出新限定口味嘅漢堡比大家。

chuan_0429@instagram
Photo from [email protected]

黑熊愛跳舞 Moon Bear Loves Dancing
地址:台北市大安區基隆路二段225號
營業時間:星期一至五及日:11:30-14:00,17:00-21:30
星期六:11:30-14:00,17:00-22:00
電話:02-87328980

Text: Holiday editorial

Photo Source: Instagram, 黑熊愛跳舞 Moon Bear Loves Dancing Facebook

(小編公告:如果讀者有任何關於美食、旅遊、玩樂、或者任何新奇有趣事物既資訊,都歡迎話比小編們知~大家可以透過Facebook inbox、或者send e-mail到[email protected],直接將資料傳比小編)

*本文章的圖片均經其本人或其公司授權,其他媒體不得轉載


Holiday長期歡迎大家投稿~我哋會為你開一個個人帳戶作發表文章之用。文章類型包括美食、旅遊、玩樂等同Holiday相關既事物~投稿可以傳送到 [email protected]比小編檢查一下先,記住要附上100字內自我簡介。 另外文章一經採用,編輯將會進行潤飾。期待你哋既大作啊!

Follow Instagram: holiday.presslogic

Share to Facebook