研究發現:好朋友變胖,自己也有57%機會跟著一起胖!只怪我跟你感情太好~~

研究發現:好朋友變胖,自己也有57%機會跟著一起胖!只怪我跟你感情太好~~

Life 本地生活 · HotTalk 熱門話題
By Presslogic on 12 Sep 2017

What?肥胖都會傳染?其實一個人變肥嘅因素有好多,而有研究就發現,一個人嘅生活圈子、交乜野朋友,也會對自己嘅體型有很大影響!如果你身邊嘅朋友係瘦,咁你能夠瘦落嚟嘅機率會比較高;相反嘅話,你將會好難瘦落嚟!


847a609f8e61cb7ad27e049fd9a4ca96

美國芝加哥洛約拉大學對2000名學生進行調查,發現原本一個體重超標嘅學生,認識咗一個瘦子朋友之後,變瘦機率高達40%。相反,一個體重超標嘅學生交了同佢體型相約嘅朋友,咁佢變瘦嘅機率下降至只有15%!

14d3c5a78736751fc3e5dcadd8556de7

之前「新英格蘭醫學期刊」報告亦指出,如果好朋友變胖嘅話,自己都會有高達57%機會跟住變肥!而呢個研究結果喺情侶同夫妻身上都適用,如果另一半變肥,自己有37%機會變胖!而且,如果對方同你好親密嘅話,變胖機率更加會増大3倍啊!

Screen Shot 2017-09-12 at 11.49.01 AM

相反,如果好朋友比自己更瘦,咁你變瘦嘅機會亦會大大増加,而且即使變胖,速度都會減慢!究竟點樣解釋呢個「近胖者胖、近瘦者瘦」嘅概念呢?其實除咗同生活圈子影響有關係之外,從心理學上解釋也合理。

Screen Shot 2017-09-12 at 12.03.27 PM

經常性同胖子接觸或是一齊生活,佢嘅生活習慣、理念同行為都會對身邊嘅人帶嚟影響。舉例說如果你有一個70 KG嘅好朋友,而你只有50 KG,喺比較加上寬慰心理狀態之下,你更容易縱容自己變胖。

Screen Shot 2017-09-12 at 12.05.45 PM

但如果朋友比你瘦的話,你就會更有動力的去跟她變成相若,會更節制自己啊!而研究亦表示,由於人會模仿周遭朋友嘅行為,所以如果當身邊的人變胖的話,你就會給藉口自己放任啊!

Screen Shot 2017-09-12 at 12.31.34 PM

所以說,肥胖真係會傳染㗎!快啲同好朋友一起多多互相鞭策,一起變瘦吧~~

Text: Girls editorial
Photo Source: pinterest/Instagram
Source: eknow

小編公告:如果讀者有任何關於美食、旅遊、玩樂、或者任何新奇有趣事物既資訊,都歡迎話比小編們知~大家可以透過Facebook inbox、或者send e-mail[email protected],直接將資料傳比小編)


Holiday長期歡迎大家投稿~我哋會為你開一個個人帳戶作發表文章之用。文章類型包括美食、旅遊、玩樂等同Holiday相關既事物~投稿可以傳送到 [email protected]比小編檢查一下先,記住要附上100字內自我簡介。 另外文章一經採用,編輯將會進行潤飾。期待你哋既大作啊!

Follow Instagram: holiday.presslogic

Share to Facebook