【專欄分享:恨情人】秋風陣陣 行山最好不過之睇日落好去處-西高山

【專欄分享:恨情人】秋風陣陣 行山最好不過之睇日落好去處-西高山

Hong Kong 香港食玩 · Bloggers 專欄
By Presslogic on 05 Dec 2017

今日為大家介紹一條位於港島西邊既一條行山路線,又有靚日落又簡單易行,老少咸宜,情侶拍拖都唔錯嫁。最重要梗係影靚相呃到LIKE啦,不過都要注意安全,因為話哂都係山路,都有佢既危險性,同埋要帶足夠既糧食同飲料。最重要既就係記得帶走自己帶來既垃圾呀。

pastedImage 6
黎既朋友可以係ifc底小巴總站搭1號小巴或係中環交易廣場搭15號巴士上黎山頂。如果上斜就係去山頂公園,不過今日我地目標係要睇靚日落,所以要沿夏力道行,即係行左手邊條路。出發前睇睇攻略先,睇到西高山嗎?係咪好近呢?

睇完攻略就出發嚕~~沿夏力道一直行就無錯嫁啦~直路去到尾。途中會經過盧吉飛瀑,睇日落前可以影下瀑布先,吸多幾個like嘛,因為我試過黎係無水,咁睇你好唔好彩啦!

沿夏力道行到咁上下會見到呢個亭既,休息下先啦,小休一陣再出發,西高山入口就係亭後面。亭後面位置,落樓梯後一直行,行前幾步就係呢片空地,後面條樓梯就係西高山入口

天梯....慢慢行啦,要睇靚日落,影靚相係要付出少少
pastedImage 5
見到標高柱就等於到頂啦~

在標高柱望到既風景
pastedImage
重望到簿扶林水塘同南丫島
pastedImage 2
標高柱下方行你會見呢個牌,可以行到出去既,我見都有人行出去影相,但安全問題我唔建議啦
pastedImage 3
西高山既日落
pastedImage 4

Text & photos:恨情人


Holiday長期歡迎大家投稿~我哋會為你開一個個人帳戶作發表文章之用。文章類型包括美食、旅遊、玩樂等同Holiday相關既事物~投稿可以傳送到 [email protected]比小編檢查一下先,記住要附上100字內自我簡介。 另外文章一經採用,編輯將會進行潤飾。期待你哋既大作啊!

Follow Instagram: holiday.presslogic

Share to Facebook