天都未熱齊~又想食冰喇!台北5大古早味芋頭冰 抵抗不了的芋泥火山熔岩 唔bookmark你會後悔!

天都未熱齊~又想食冰喇!台北5大古早味芋頭冰 抵抗不了的芋泥火山熔岩 唔bookmark你會後悔!

Taiwan 台灣必到 · Taipei 台北 · Tips 旅遊學堂 · World 世界旅遊
By Presslogic on 27 Apr 2018

雖然話冰就咩季節都啱食嘅,冬天簡直越凍越要食添喇!今次就想介紹5間超吸引!超有特色嘅古早味芋頭冰俾大家喇!小編睇到流曬口水~

激高平頭冰山! - 冰雪糖冰舖

愛食的女子 桑尼?(@eating_dynasty)分享的貼文 張貼


見到個樣已經激想食...首先係一座平頭冰山,超高!緊接住見到嘅係淋喺上面嘅芋泥,白色一條條嘅就喺煉奶,望落都覺得好thick~唔洗擔心啲冰無味,因為隱藏喺芋泥下面嘅係黑糖~俾啲冰吸收曬~

Instagram@morrislee1198
Photo from [email protected]

Pattyluvtravel(@pattyluvtravel)分享的帖子 發佈


圍住山腳嘅喺滿滿嘅配料~大家見唔見到超大粒手工芋圓、地瓜圓、湯圓、珍珠,仲有!咁大pat芋泥都唔夠喉,仲要有埋一粒粒甜甜嘅蜜芋頭~想食三重芋頭咪就喺咁簡單囉!

Morris Lee(@morrislee1198)分享的帖子 發佈

雖然最多人嗌嘅都係呢個只需TWD$70嘅超級芋頭牛奶冰,但係都見到唔少蕃薯愛好者會嗌同價嘅超級地瓜牛奶冰~如果芋頭同地瓜都咁鍾意點好,係難揀啲㗎喇~唔好揀喇!直接要mix喇!

まーない(@mana_hk_tw)分享的貼文 張貼


另外見到花生牛奶冰+麵茶粉嘅組合,都好吸引嘅感覺!

D(@dfood_picture)分享的貼文 張貼


地址:台北市萬華區康定路271號(龍山寺站)
電話:02-23367168
營業時間:12:00~20:00(週二公休)

超邪惡芋泥熔岩! - 六順豆花

Toto Ong(@thomasong17)分享的貼文 張貼


我的媽啊!見到就流曬口水...黑糖火山芋泥冰(TWD$75)火山係由甜甜嘅黑糖冰形成,火山入面嘅當然就係主角芋泥熔岩喇!摧毀黑糖火山個刻,然後啲芋泥熔岩湧出嗰刻,真係見到都開心救命~

ᴿᵁルル ᴿᵁ(@ruru741003)分享的貼文 張貼


可以任揀4款配料,俾小編揀就一定會好似下面嗰個咁,其中一樣配料揀大大粒嘅芋圓,黎個double芋頭~

?(@grace.com.tw)分享的貼文 張貼


地址:台北市松山區新東街26巷1-1號
電話:09-35883319
營業時間: 1:00-10:45pm(週一公休)

一球芋泥放在古早味蔗片冰上! - 阿爸の芋圓

Instagram@funfunmaster
Photo from [email protected]

呢間阿爸黎講呢,雖然賣相無以上兩間咁突出咁吸引,但係勝在佢個冰底夠特別。係古早味嘅蔗片冰底~有炭燒甘蔗嘅味道,所以未必個個接受到。另外嘅重點就係上面嘅一球芋泥球!ok well其實佢都只不過係球狀嘅芋泥~哈!然後配料方面就有芋泥、粉圓、湯圓、芋泥同薏仁。唔得喇!勁想食!

方圓大師(@funfunmaster)分享的貼文 張貼


芋見泥綜合蔗片冰TWD$135
地址:新北市永和區保平路18巷1號 樂華夜市(頂溪站)
電話:02-2924-7461
營業時間:14:30-23:00

當芋頭遇上燒麻糬! - 來呷甜甜品


OKAY!呢個簡直喺芋頭+煙韌控絕對不能抗拒嘅天堂級食物!好少見啲冰嘅配料會有燒麻糬~話說佢叫做「蜜芋麻糬雪花冰」(TWD$90),冰底可以選擇雪花牛奶冰或者刨冰~小編表示all in雪花牛奶冰!配料就比以上3間嘅少,除咗燒麻糬仲有蜜芋頭!如果想加埋紅豆,都係加TWD$10就有喇~

地址:台北市延平南路11號1樓(北門站)
電話:02 5596 4288
營業時間:11:30-19:30 (週日公休)

芋泥山! - 邱太太甜品坊

玩玩兔的奇幻旅程(@oneonetwo_journey)分享的帖子 發佈

招牌芋泥冰(TWD$80),刨冰底,淋上黑糖,揀4款配料,再喺上面淋上超多芋泥!

地址:台北市中山區龍江路382號
電話:02-25080920
營業時間:11:00-22:30

Text: Holiday Editorial
(小編公告:如果讀者有任何關於美食、旅遊、玩樂、或者任何新奇有趣事物既資訊,都歡迎話比小編們知~大家可以透過Facebook inbox、或者send e-mail到[email protected],直接將資料傳比小編)
*本文章的圖片均經其本人或其公司授權,其他媒體不得轉載


Holiday長期歡迎大家投稿~我哋會為你開一個個人帳戶作發表文章之用。文章類型包括美食、旅遊、玩樂等同Holiday相關既事物~投稿可以傳送到 [email protected]比小編檢查一下先,記住要附上100字內自我簡介。 另外文章一經採用,編輯將會進行潤飾。期待你哋既大作啊!

Follow Instagram: holiday.presslogic

Share to Facebook